Webbdesign för nybörjare

mars 19, 2019 Av av Ruth

Om man inte är så van vid att designa hemsidor kan det verka ganska komplicerat och omfattande. Men det är trots allt inte så svårt som det kan tänkas se ut och då framförallt om man lär sig grunderna och tar hjälp ifrån designprogram eller guider online som i många fall är helt kostnadsfria att använda.

Att bygga upp en snygg och professionell hemsida handlar till stor del om att bygga upp en enkel design som man snabbt kan navigera sig mellan och där man enkelt kan hitta informationen man letar efter. En tydlig och enkel konstruktion är alltid att föredra för att underlätta för kunderna och detta kräver inte att man har tidigare erfarenheter om webbdesign. I denna artikel kan man ta del av några tips och råd för vad man ska tänka på som nybörjare när man designar sin första hemsida.

Tips och råd för en lyckad webbdesign

Det första man ska ha i åtanke är att skapa en webbdesign som har en röd tråd. Detta innebär att den inte alls behöver vara särskilt invecklad utan det ger iställer fler fördelar om man satsar på en enkel plattform med en tydlig struktur. En webbdesign som är för rörig eller som inkluderra alldeles för mycket information kan istället göra kunder förvirrade eller omotiverade. Men vilken röd tråd ska man ha? Detta beror såklart på vilket typ av företag eller person som hemsidan tillverkas för. Det är viktigt att den röda tråden innefattar vad företaget står för eller vad man vill förmedla till hemsidans besökare. Säljer man produkter ska den naturligtvis vara inbjudande och väldigt organiserad.

Utöver hemsidans röda tråd har valet av typsnitt, olika flikar, bilder och färgval stor betydelse för hemsidans helhet och intryck. Ha i åtanke att hemsidan ska vara professionell så undvik för skarpa toner och kontraster som kan ge ett motsatt intryck istället. Texten på hemsidan ska vara lättläst och välformulerad utan att inkludera för mycket information eller vara för tidskrävande att läsa igenom. Mer detaljerad information om företaget kan man istället inkludera under “Om oss” fliken som bör inkluderas om kunderna vill lära sig mer om vad företaget står för och vad man kan förvänta sig vid ett eventuellt samarbete.

Webbdesign som skapar ett bättre kundflöde

Men utöver själva designen är det andra faktorer som spelar in för att skapa en hemsida som har ett jämnt och populärt kundflöde. För att skapa nya kundkontakter är det viktigt att texten som inkluderas innehåller populära sökord för att hemsidan ska listas högre upp på flera sökmotorer som till exempel Google samt Yahoo. När man skapar texten eller artiklar som ska inkluderas eller länkas på hemsidan ska de inkluderade orden anpassas efter vad man ska sälja och vilken kundgrupp man inriktar sig på. Säljer man till exempel cyklar på hemsidan ska man fundera på vilka sökord som kunder använder för att hitta den bästa cykeln. Sökord som kan inkluderas för att fler kunder ska klicka sig in på hemsidan är då till exempel “bästa cykeln 2019”, “bra cyklar”, “populära varumärken” samt “cykelkomponenter” för att nämna några.

Det är också nödvändigt att uppdatera hemsidan med jämna mellanrum för att anpassa sökorden efter säsong och trender.