Programmering och språk

mars 28, 2018 Av av Ruth

Oavsett om du jobbar med datorer eller bara gillar att utveckla och förfina dina datorkompetenser på fritiden har du säkert redan hört talas om programmering och olika språk som man gör detta på. Djungeln av olika programmeringsspråk kan vara svår att navigera, och om du är ny på planen kan det vara praktiskt med lite grundläggande tips på hur man kommer igång. Vad är egentligen programmering? Varför använder man olika språk inom olika områden? Var ska man börja och vad kan man egentligen göra? Alla dessa frågor har egentligen ganska enkla svar, men om man inte har någon som visar en kan det vara svårt att hitta dessa svar på egen hand. Här ska vi försöka reda ut några av de vanligaste begreppen inom programmering och vanliga programspråk.

Istället för ettor och nollor

I princip är allt du ser på din dator- eller mobilskärm skrivet med ettor och nollor i olika kombinationer. De många ettorna och nollorna kallas för maskinkod, och är i princip den information som datorns centralprocessor kan tolka. Redan tidigt förstod man att man måste ha ett smidigare sätt att kommunicera med centralprocessorn än att behöva skriva ändlösa rader med ettor och nollor, vilket resulterade i vad som kallas för programspråk, ett sätt för människor att kunna kommunicera med centralprocessorn via en tolk eller en översättning. Tillhör du de som använde datorer under det tidiga 90-talet minns du säkert hur annorlunda ett operativsystem såg ut och kanske spenderade du till och med en hel del tid med att skriva kommandon direkt i MS DOS. Då har du redan testat att använda ett av dessa språk, vilket kallas källkod. Källkoden är en uppsättning instruktioner och operationer som programmeraren skriver vilket senare översätts till maskinkod med hjälp av ett datorprogram som fungerar som översättare.

Vanliga programspråk

Det finns mängder av olika kategorier av språk, vilka alla har sina olika för- och nackdelar. Det är inte helt lätt att på förhand skilja dem åt om man själv inte sysslat med kodning överhuvudtaget innan, men de olika språken är nischade mot att fungera för en viss typ av programmering. Därför kommer du framför allt att lära känna ett eller en handfull av dem riktigt väl, vilket ofta räcker för att kunna koda åt företag och kunder. Java och JavaScript kanske är marknadens mest dominerande kodspråk och återfinns på mängder av olika plattformar för alla olika enheter. Fördelarna med att använda Java är att du bara behöver skriva källkoden en gång för att den ska fungera på alla enheter, på och utanför webben, men samtidigt är det här ett av de svårare språken att lära sig om man inte är utbildad programmerare och kan tänka ”som en dator”. Där kan Ruby vara ett betydligt enklare språk att lära sig, då man som amatör kan använda en enklare vokabulär och inte behöver kunna mängder av kommandon på förhand. Detta är ett språk som du kan komma igång med på bara 20 minuter, och som kanske hjälper dig in i världen av programmering. Ett annat populärt språk är Python, som är det äldsta av de tre. Python liknar Ruby på så sätt att det går snabbare att lära sig, men dess nackdelar är att du går miste om de grundläggande kunskaperna bakom hur maskinkoden och källkoden egentligen relaterar till varandra.

Vanliga programspråk