Kända webbdesigners

november 2, 2018 Av av Ruth

Alla branscher har sina superstjärnor och progressiva hjältar, så även webbdesignen. Som ung designer är det bra att kunna se till sina äldre föregångare, inspireras av det man tycker om och samtidigt förbättra det som man anser behöver förbättras. Webbdesign är en relativt ny bransch, men utvecklingen har gått i rasande fart, och som med all populär reklam eller grafiska designers finns det vissa grepp som blivit odödliga och satt sig på mångas undermedvetna. Har du koll på vilka som gjort vad inom webbdesign? Känner du till de stora pionjärerna som satt sin prägel på det moderna internetet som vi känner det? Här ska vi lista några hjältar!

Mångsysslare

De flesta entreprenörer som tidigt gjorde sig ett namn bland webbdesigners gjorde så genom att inte bara sysselsätta sig med en sak, utan återfanns på många ställen över hela internet. De största namnen bland webbdesign har också gjort sig kända för sina start ups, reklambyråer, helhetskoncept och nytänkande företagare som både säljer idéer och materia. Nick Finck är en av dessa mångsysslare som började sin karriär som webbdesigner men som sedan dess sett sig om efter nya utmaningar. Idag benämner han sig själv som expert på användarupplevelser, en titel som inkluderar mer än bara själva designen. Om du surfat in på Boeing, Google, Oprah.com eller Adobe är chansen stor att du sett något av hans arbete. En annan som jobbat på Google, vars arbete du säkerligen känner igen är Dennis Hwang. Hwang är Googles primära ”doodlist”, vilket innebär att han tecknar nya logos för Google allt efter säsong. Under hans tid på Google designade han runt 50 nya logos per år att användas under högtider i olika länder runt om i världen. Idag har Hwang gått vidare till Niantic där hans arbete är minst lika inflytelserikt.

Tungviktare

Ethan Marcotte är ett av branschens största namn som ligger bakom idén med responsiv design. Hans banbrytande bok i ämnet har varit en grundläggande källa för inspiration och kunskap för den moderna generationen webbdesigners, och om du ännu inte läst den ska du genast springa till biblioteket eller kanske köpa den online. Marcotte ger också föreläsningar över hela världen, och är kanske en av de viktigaste figurerna branschen har idag. En annan tungviktare som man måste nämna är såklart Vitaly Friedman. Istället för att vara en renodlad webbdesigner startade han tidigt en blogg som så småningom utvecklades till att bli en hel nättidning. Smashing Magazine är en av de ledande influenserna bland webb- och grafisk design då man samlar trender, nyheter och expertartiklar som både nybörjare och veteraner vänder sig till. Friedman har legat i framkant i över ett decennium och räknas som en av branschens tungviktare. Ingen lista över kända webbdesigners är komplett utan Jeffrey Zeldman, som betraktas vara fadern av 2000-talets webbdesign. Hans bok Designing with Web Standards släpptes 2001 och anses vara fundamental för hur vi designar och arbetar inom webbdesign idag. Förutom att skriva böcker håller Zeldman också föreläsningar och driver konsultfirman Happy Cog Studios där både MTV, Ben & Jerry’s samt Stanford University söker hans proffshjälp!