Kan man tävla i programmering?

april 23, 2018 Av av Ruth

Funderar du på att inleda en karriär i programmering eller tycker du bara att det är oerhört spännande och kul att syssla med? Har du lärt dig mycket och vill sätta dina kunskaper på prov? Då kan du faktiskt testa att tävla i programmering! Programmerare har blivit ett av de vanligaste yrkena i Stockholm och dessa entusiaster sitter på morgondagens digitala lösningar. Förutom att man dagligen skriver kod och utvecklar program och appar tar man hela tiden fram nya system och idéer för att göra processen enklare. De som är allra vassast på detta kan ställa upp och tävla i både nationella och internationella tävlingar. Att tävla har blivit ett roligt och utmanande komplement till att faktiskt jobba som programmerare och det kan hända att du både får lära ut och lära dig nytt under de tävlingar som arrangeras. Ofta är det studenter och unga som tävla i programmering och de största tävlingarna hålls för de som ännu går på gymnasiet. De lag som brukar vara skickligast i Sverige är ofta hemmavarande på KTH som har skickat flera lag till större turneringar genom åren.

SM och Olympiaden

Att tävla i programmering skiljer sig en del från att ha det som yrke. När man tävlar får man lösa konstruerade logiska problem helt fritt, utifrån ett så kallat blank sheet, medan man i jobbet ofta måste förhålla sig till en produkt och ett förexisterande system. SM i programmering hålls årligen runt om i Sverige och man kvalar in genom deltävlingar som hålls runt om i landet. Går du på gymnasiet har du kanske redan hört talas om Programmeringsolympiaden där Sveriges bästa programmerande tonåringar tävlar på nationell nivå. Utifrån dessa tävlanden och vinnarna tar man sedan ut ett landslag som man skickar till två internationella tävlingar, BOI – Baltic Olympics of Informatics samt IOI – International Olympics of Informatics.

Internationella tävlingar

Vinnarna av både SM och PO har chans att tävla på en internationell nivå, dels en nordeuropeisk tävling och en där lag från hela världen ställer upp. Även om konkurrensen är stor ligger Sverige vanligtvis bra till och vi har plockat hem en del medaljer, senast ett brons för två år sedan. Då vi länge varit ett ledande teknologiskt land, med innovationer som Spotify, Swish, Minecraft och stora e-sportare är det bara naturligt att vi är duktiga inom programmering också. VM och OS arrangeras av olika länder varje år, och de mesta vinnarna är Japan, Kina och Ryssland, som alla har stora befolkningar med mängder av teknologiska innovationer.

I år arrangeras IOI i Japan medan det är Stockholm som står värd för de baltiska mästerskapen. Passa på att göra ett besök under olympiaden om du själv inte kvalat in till att tävla. Där kan du träffa andra likasinnade och samtidigt se framtidens vassaste programmerare göra det de är allra bäst på! Vill du testa dina egna kunskaper kan du ta del av och lösa tidigare olympiaders problem online och se om du har en chans att utmana de vinnande lagen.