Hur kan vi använda VR?

december 16, 2017 Av av Ruth

Ingen har väl missat hypen kring VR och hur plötsligt var och varannan människa kan förflytta sig till andra världar, uppleva främmande miljöer och spännande scenarion som torde vara omöjliga. VR slog igenom stort för två år sedan och sedan dess har mängder med spel och underhållning tagits fram där vi, med hjälp av ett par hjälmliknande glasögon, kan tävla, skjuta, hoppa, springa och slåss i spel som vi upplever med hela vår kropp – men helt i en virtuell värld. Få saker har varit så efterlängtade på spelmarknaden som detta genombrott av Virtual Reality, men tekniken har använts till mycket nyttigt redan innan den tog sig in i våra hem. VR är en väldigt viktig komponent inom forskning och medicin, till utbildning och träning av allt från piloter till kirurger. Faktum är att den virtuella verkligheten kommer oss mest till nytta när den efterliknar den verkliga verkligheten till så stor del som möjligt.

Praktisk användning av VR

Det som skiljer VR från exempelvis en film eller en bok är just din egen delaktighet. Det handlar inte bara om att konstruera en värld som är helt fiktiv som du kan försvinna i, utan du måste också kunna påverka den på något sätt för att det ska räknas som en virtuell verklighet, den är interaktiv. Det är detta som gör VR så oerhört användbart, både vad gäller fysiska utmaningar och psykologiska, och det är därför som denna teknik har använts för att skapa simuleringar under utbildningar inom en mängd olika yrken. Den mest direkta implementeringen av VR var att den mest var en metod för att kontrollera och styra robotar på, vilket är en mer noggrann och exakt teknik för att kunna manövrera en robotarm eller styra en kamera på. Idag är fältet bredare än så och VR tillåter att man skapar exakta versioner av scenarion och miljöer som yrkesmän inom olika fält kan befinna sig i. Det används bland annat till att simulera fallskärmshopp för militären, för att låta nya kirurger praktisera sina nya kunskaper på en virtuell patient eller för att ge blivande piloter känslan av att lyfta och landa ett plan innan de själva sätter sig vid spakarna på ett större plan för första gången. Inom alla dessa områden används VR för att förbereda en grupp studenter eller nybörjare inom något, både mentalt och fysiskt, och det är just detta som gör VR så användbart. Sättet som man kan uppleva den virtuella verkligheten till fullo tar denna erfarenhet studenterna så nära verkligheten som möjligt utan att vara där på riktigt.

Kritiska röster mot VR

Som med all annan teknologisk utveckling finns det naturligtvis de som uttrycker oro kring användningen av VR och hur människor kan tappa relationen till verkligheten om de använder VR för mycket. I en tid då vi spenderar allt mer tid online och i en slags tvådimensionell virtuell verklighet finns det egentligen inget som visar på att vi skulle vara mer mottagliga för ett VR-beroende än för ett ”vanligt” internetberoende.  Det finns ingen direkt problematik kring just tekniken, utan de fördelar som den ger oss vad gäller vetenskap och medicin är övervägande positiva. I framtiden ser man att VR kan integreras i skolundervisningen i skolor, och göra kunskapen mer praktiskt tillgänglig, vilket hade kunnat inkludera fler elever på en högre nivå.